Choroby jelit

choroby-jelit_wiem_o_zdrowiu

Forum

dieta przy chorobach jelit (Dominika)
Jestem również skazana na walkę z choroba jelit,kiedy przeszłam na żywienie(polecam) optymalne dr Kwaśniewskiego,w krótkim czasie odstawiłam leki, bóle ustąpiły .Niestety powrót do wcześniejszych nawyków żywieniowych, zniweczył wszystko, powróciły bóle i leki.
(więcej...)

2
choroba jelit a ciąża (Dorota)
Witam, mam pytanie do osób z chorobą jelit, czy rodziły siłami natury czy przez cc. Ja mam uchyłki jelita grubego i powiem szczerze, że boję się porodu sn bardzo ( czy jelito wytrzyma ten wysiłek) ale cc boję się jeszcze bardziej Proktolog stwierdził, że najpierw powinnam zrobić kolonoskopie ALE W CIĄŻY? I odmówiłam Teraz przed mną wizyta u gastrologa. A jak było u was. Czy choroba jelit była wskazaniem do cc?
(więcej...)

1
problem (Aneta)
Mam pewien problem i nie wiem jak sobie z nim poradzic. Mianowicie wczoraj przy wyproznieniu zauwazylam na papierze toaletowym znikoma ilosc zywo-czerwonej krwi. Wyproznianie bylo dosyc meczace. Poczatkowo myslalam, iz moze to byc tylko jakies otarcie mechaniczne , jednak czytajac w internecie rozne objawy raka jelita grubego dosyc mocno sie przestraszylam. Obecnie (do konca wakacji ) przebywam za granica i nie mam mozliwosci pojscia do lekarza, dlatego prosze Was o rade. Sama juz nie wiem co o tym wszystkim myslec. Krew nie znajdowala sie w stolcu, tylko na papierze i byla naprawde ledwo dostrzegalna. Mam 18 lat. Musze przyznac , ze czasami dokucza mi tez swedzenie odbytu i uczucie niepelnego wyproznienia, a takze (czym najbardziej sie martwie) bole brzucha, czasami po lewej , a czasami po prawej stronie ( nie ma reguly). Moje stolce nie sa smoliste i olowkowate, nie mam takze biegunek , wymiotow. Myslalam , ze moga to byc hemoroidy , jednak przy nich ilosc krwi jest chyba dosyc spora..? Bardzo prosze o odpis, poniewaz jestem z natury osoba nerwowa i od razu przychodza mi do glowy rozne czarne wizje
(więcej...)

1
zalecenie kontroli (Justyna)
Mój Tato dwa lata temu przeszedł operację usunięcia złośliwego nowotworu jelita grubego, na którego diagnozę zdecydował się ze względu na krew w kale właśnie. Nie miał żadnych innych objawów, żadnego bólu, a lekarz powiedział, że guz ten rósł już ładnych parę lat. Więc nie wciskaj ludziom kitu. Cwos, niestety, takie są przekonania... Z racji nowotworu u mojego Taty trochę o tym czytałam. Osobom, u których w najbliższej rodzinie wystąpił ten rak, zaleca się kontrolną kolonoskopię co dwa lata... od 40 roku życia dopiero! Kiepsko, nie?
(więcej...)

1
zapalenie jelit (Monika)
ja miałam stwierdzone zapalenie jelita w lutym,gdzie 4 miesiące lekarze nie wiedzieli co mi jest,więc jednym z objawów sa bóle podbrzusza z lewej lub z prawej strony,ja miałam w lewej akurat,po wizytach u chirurgów robi się badanie per rectum czyli badanie palcem,wtedy stwierdzono u mnie,ze z pewnością to hemoroidy i nie ma się czym martwić,a temperature miałam ciągle 37-nawet do 38,do szpitala mnie nie przyjęto z tych samych względów,dobrze,ze na wszelki wypadek zgodziłam sie na rektoskopie,gdzie wyszło szydło z worka,całe jelito grube miałam krwią zalane,a krwi w stolcu ani pasożytów nie miałam ( te badania powinnas wykonać) dopiero po całym podleczeniu miałam skierowanie na kolonoskopie ( na szczęście w uspieniu) i wyszło jedynie zapalenie polekowe,ale co się wymeczyłam i nacierpiałam to moje,u ciebie moga być to hemoroidy,ale jakby zdarzyło się to ponownie to lepiej udaj się do gastrologa bądx chirurga,tutaj masz całe forum gdzie sie wszystkiego dowiedziałam,będziesz miała z czego korzystać!
(więcej...)

1
Pytanie (Kama)
Dlaczego oczyszczanie jelit jest najskuteczniejszym sposobem na powrót do zdrowia?
(więcej...)

1

Dodaj nowy temat:

Tytuł:
Autor:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest większe, słoń czy księżyc

choroby-jelit_ciekawostki

Ciekawostki

Polpharma
W ostatnich dziesięcioleciach jesteśmy świadkami dynamicznego rozwoju nauki i techniki. Pochłonięci troską o wygodniejsze życie, coraz częściej zapominamy zatroszczyć się o swoje zdrowie. Rozwojowi techniki, urbanizacji i tzw. „nowoczesnemu trybowi życia” towarzyszą zjawiska niekorzystne dla naszego zdrowia. Można do nich zaliczyć zanieczyszczenie środowiska, szybkie, stresujące tempo życia, coraz niższy poziom aktywności fizycznej, niezdrową dietę.

Czy wiesz, że...

Wątroba jest fabryką chemiczną organizmu. Reguluje stężenie kwasów we krwi, steruje wytwarzanie pewnych białek ( w tym albumin), które odgrywają ważną rolę w wymianie wody między tkankami, a łożyskiem naczyniowym. Magazynuje też glukozę w postaci glikogenu, który w razie zwiększonego zapotrzebowania energetycznego rozkłada się na powrót do postaci pierwotnej.

Polecamy

Choroby trzustki
Ostre zapalenie trzustki stanowi bardzo niebezpieczną dla życia chorobę. Nawet do tej pory mechanizm jej powstawania nie jest do końca poznany. Wiemy jednak, że niektóre choroby takie jak alkoholizm czy kamica nerkowa, mają istotny wpływ na jej przebieg. W wyniku rozwoju tego zapalenia, trzustka zaczyna produkować niezwykle niebezpieczne dla niej samej enzymy.

Archiwum

Lekiem numer jeden na silny ból w kategorii leków bez recepty została Pyralgina. Farmaceuci uznali ją w badaniach Świat Farmacji (Wydawnictwo Apteka) za najchętniej polecaną swoim klientom. Przy wyborze uwzględniali takie czynniki jak: skuteczność, działania farmakologiczne, szybkość działania czy też minimalne skutki uboczne i działania niepożądane. Pyralgina jest produkowana przez Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA. Zawiera w dawce 500 mg substancję czynną metamizol.